fbpx
music
Tanács kangoo edzéshez

4 x 8 avagy milyen az Aerobic mix

Szeretünk a kedvenc zenénkre vagy a legújabb slágerekre edzeni, ugrálni ezért sokszor kérdezik meg Tőlem, miért nem játszom le a Youtube-ról az aktuális slágereket. Sajnos nem olyan egyszerű a képlet, mivel a koreografált csoportos órákon úgynevezett aerobic mixre tornázunk. Hogy mi is ez az aerobic mix, sosincs időm részletesen kifejteni, ezért most összefoglalom.

A csoportos órákon, kiemelten a koreografált órákon 4 x 8 azaz 32 ütemre vágott zenére dolgozunk. A zenében érzel egy bizonyos lüktetést, amikor bekapcsolódik a dob, elindul a refrén vagy új sorba kezd az énekes. Ilyenkor van a „nagy egy”, amikor kezdődik az adott 32 ütem.

A 4 x 8 ütem jól illeszkedik az aerobic órákhoz. Kangoo Jumps óráimon ez 1 blokk a koreográfiából pl. 4 sarokhúzással haladunk előre, 4 terpesz zár helyben, 4 sarokhúzással haladunk hátra, 4 terpesz zár helyben. Erősítő órán ugyanez jelenthet 16 db guggolást.   

Az ütemezés tehát egy mankó, ami segíti az oktató munkáját.

Egyrészt, mert egyfajta időérzéket ad, ha elbambulok is hallom, hogy 16 guggolásnál tartunk, segít a darabszám megtartásában (hiszen amikor erősítünk 2×4 ütemenként váltunk feladattípust, ami 8 db).

Másrészt segít az óra hangulatának kialakításában. A legjobb veretések akkor kezdődnek, amikor a dob, a gitár szóló vagy bármi, ami motiválóbb, mint az előtte lévő ütemek. Ha nem lenne törvényszerű az ütemezés, hiába ismerném a zeneszámot, nehezebb lenne előre tudni, mikor kezdjünk el térdemeléssel futni. 🙂

A zenei hallás kiválóan fejleszthető, én táncos – zenés előképzettség nélkül érkeztem az edzői képzésre, s ott, a hospitálások során tanultam rá, éreztem meg. Az edzések során észrevettem, hogy vendégeim, kiemelten a fiatalok hallása is fejlődik. Egyre könnyebben megy az ütemtartás és megérzik a „nagy egyet”. Ezt onnan veszem észre, hogy ha a játékok során Ők irányíthatják a csoportot, ütemre ugrálnak, és egyre többször váltanak „nagy egyre”.