fbpx
kangoo
Gyerek és tini kangoo edzésekről

Gyerek és tini kangoo – I. rész: Ez a különbség más zenés, koreografált edzésekhez képest

Manapság rengeteg foglalkozás, edzés, fejlesztés érhető el, ezért olykor a bőség zavarában nehéz dönteni, mi tetszene a gyermeknek, mit is sportoljon. A cikksorozattal célom néhány nézőpont bemutatása, ami talán segíthet a döntésben. Első körben nézzük, miben mások a Kangoo edzéseim (legyen szó akár a gyerek, akár a tini csoportról), mint más zenés, koreografált edzések.

A különböző zenés, koreografált foglalkozások már fiatal kortól elérhetőek és nagyon népszerűek a lányok körében, mint rocky, hip-hop, jazz balett vagy RSG.

Alapvető különbség, hogy a gyerek és tini kangoo rekreációs sport, tehát célja a jó közérzet megteremtése, nem pedig versenysportág. Ebből kifolyólag nincsen versenyzési, vagy fellépési kényszer. Az éves karácsonyi gálán, illetve a tavaszi versenyen a részvétel a fiatalok számára nem kötelező és releváns különbség sincsen azoknak az edzésében akik jönnek a gálára vagy sem. Ugyanazt az edzésmunkát hajtják végre, bár igaz, hogy a “nagy esemény” előtti hetekben a résztvevők mindig magasabb fokozatba kapcsolnak, ami jótékonyan hat a teljesítményükre.

Szinte folyamatos a csatlakozási lehetőség. Szabad cipőkapacitás esetén egy-két speciális időszaktól eltekintve (amikor jövőhéten fellépés s a kész koreográfiát ugráljuk az edzés felén) bárki bármikor csatlakozhat, előképzettségtől függetlenül. Természetesen ügyesebb lesz az a gyermek, akinek valamilyen korábbi szakkör, foglalkozás miatt például jobb az ütemérzéke, de nincsenek belépési kritériumok vagy korosztályos elvárások. Nincsenek speciális elemek vagy mozdulatok, melyek előkészítése évek munkája, mint például egy spárga vagy különböző izolációs mozdulatok. Figyelek arra, hogy az újonnan csatlakozók könnyebb variánsokkal végezhessék el a gyakorlatsort. Ennek köszönhetően gyorsabb a beilleszkedés folyamata, előbb lesz sikerélménye a fiatalnak.

Szülői vélemény

Szintén abból fakadóan, hogy a kangoo jumps nem egy versenysportág, azoknak, akik sportkarrierre, rendszeres versenyzésre vágynak, inkább kiegészítő edzésként tudom javasolni. Tévedés ne essék, a kangoo egy intenzív, teljes testet átmozgató edzés: a pulzusszám megemelkedik, a gyerekek leizzadnak. Azonban egy központi séma, vagy a korosztályos ellenfelekkel ellenben itt cél a saját korlátok ledöntése. Nincsen súlyhatár, nincsenek kötelező elemek, ami lehetőséget ad a kreativitásra. Ezt jól bemutatják az utánzós játékok, személyes kedvencem a lépéslánc, amit ebben a cikkben mutatok be.

Vidám pillanatok edzés közben

 

Összefoglalóan kiváló választás a gyerek és tini kangoo edzés, azoknak a fiataloknak, akik szeretik a zenét, a koreográfiákat, azonban nem vágynak rendszeres, havi szintű szereplésre, megmérettetésre. Éves szinten kettő – négy ilyen lehetőség van, sok családnak talán ez is elég program a szorgos mindennapokban. Az edzések célja a fittségi szint növelése, önmagunk fejlesztése. Azoknak, akik a gyakorlatban is kipróbálnák, következőre az augusztusi táborban lesz rá lehetőségük, melyre július 31-ig kedvezményes áron lehet regisztrálni.

Olvasnál még a témában? Ajánlom figyelmedbe: