fbpx
martial-arts-150013_1280
Gyerek és tini kangoo edzésekről

Gyerek és tini kangoo – II. rész: Ez a különbség a küzdősportokhoz képest

Mivel többféle sportfoglalkozás érhető el napjainkban, cikksorozatba kezdtem, melyben a gyerek és tini edzéseimet mutatom be a különbségeken keresztül. Nézzük tehát, hogy a küzdősportokhoz képest, mint karate, kick-box, judo mi a különbség.

Betekintve a foglalkozásra szembetűnő a nemek aránya, hiszen míg a küzdősportos foglalkozások népszerűbbek a fiúk körébe, addig a Kangoo Jumps edzéseken a lányok fordulnak meg nagyobb arányban.

Kangoo edzésen sokkal kevesebb a testi kontaktus mint a harcművészetek esetében, ahol a támadások és védések érintkezéssel járnak. A koreográfiákban elvétve vannak kézfogások és pacsik, de jóval kevesebb. Így azok a fiatalok, akik nehezebben oldódnak, esetleg kevésbé szociálisak, komfortosabban érzik magukat.

A kivétel erősíti a szabályt, ez egy páros koreográfia a WKK tini csapatától.

Kisebb a sérülések veszélye, hiszen ha küzdősportról beszélünk, olykor az edzéseken is “bekapnak” a gyerekek egy – egy ütést vagy rúgást. Természetesen minden edző célja minimalizálni az ilyen eseteket, és sajnos kangoon is eltalálhat a labda valakit, vagy megcsúszhat a lába.

judo

Önvédelmet és jó esetben önfegyelmet tanulnak a fiatalok, ami egy életen át elkíséri Őket. A kangoo cipőben végzett edzés ilyen típusú előnye az ütemérzék fejlesztése, és – a koreográfiákon keresztül – a memorizálás gyorsítása. Mind nagyon hasznos képességek, remélhetőleg a mindennapokban a memorizálásnak veszik legnagyobb hasznát az emberpalánták.

A küzdősportok többsége mögött egy rendszer áll, szaknyelvvel, vizsgarendszerrel. Ez erősíti a csapatszellemet és motiválja a fiatalokat a tanulásra, az előrehaladásra. Gyerek és tini kangoo edzésen is vannak haladóbb és ügyesebb gyerekek, azonban nincsen egy rendszer, mely egyértelműen mérné ezt, például “barna övem van”. Ez előnyös a kezdők, újrakezdők számára, azonban kihívás elé állít engem, hogy más eszközökkel tartsam fent a fiatalok motivációját, mint a változatos feladatok, a jó zene vagy a fellépési lehetőség.

Összefoglalóan úgy gondolom minden mozgástípusnak vannak előnyei, a titok nyitja szerintem az, hogy melyik tetszik jobban a gyermeknek, melyikre kíváncsi, jár szívesen a foglalkozásokra. Ha szülők ideje, pénztárcája engedi, választható mindkettő párhuzamosan, esetleg egyik a tanév során, a másik a nyári időszakban egy-egy tábor kapcsán.

Az én következő táboraim augusztusban lesznek, a részletek itt érhetőek el.

Tetszett az írás? Esetleg olvasnál még a témában? Ajánlom a sorozat első részét: Ez a különbség más zenés, koreografált edzésekhez képest.