fbpx
csoportkép kangoo tábor
Gyerek tábor,  Tanács kangoo edzéshez

Hogyan válasszunk nyári tábort?

Minden szülő szeretné, hogy a tíz hetes iskola szünetet jó kedvben, biztonságban és produktívan töltse el gyermeke. A családi nyaralás, a nagyszülőknél, barátoknál  töltött időn túl sok gyermek vesz részt nyári táborban. Következzen néhány tipp, ami segíthet abban, hogy az egész család szertettel emlékezzen vissza a tábor hetére.

Érdemes bevonni a gyerekeket a nyári menetrend összerakásába, a táborok kiválasztásába. Így teret nyernek a kívánságai:

Mit csinálna szívesen? A tematikus táborok széles tárháza érhető el, különbözős kombinációkban. A gyerekek korábbi tapasztaltaik, a tábort bemutató képek és videók alapján megtudják állapítani tetszene-e Nekik az adott program.

Kivel szeretne egy turnusba kerülni? A tábororzás során új barátságok fognak születni, így bátran csatlakozhatnak olyan csoporthoz a fiatalok, ahol nincsenek még ismerőseik. Sokan szeretnek azonban biztosra menni, és barátaikkal egy turnusba menni. Olykor ezeknek az egyeztetéseknek csak az első délelőtt van jelentősége, hiszen utána már új barátságok alakultak ki, azonban az ilyen jellegű felkészülések megkönnyítik az előkészítés időszakát: gyermeke kevésbé fog a tábor előtt izgulni, hiszen tudja, hogy ott lesz egy barátja.

Nem érdemes erőltetni, kötelezővé tenni valamit. Természetesen a szülő érzi, hogy mire lenne szüksége gyermekének, például gyakorolni a nyelvet, vagy fejleszteni állóképességét. Azonban ha gyermeke ezt egyáltalán, valamilyen alku vagy ajándék reményében sem szeretné, akkor nagy eséllyel nem fogja a tábor elérni a célját. “Nem akarásnak nyögés a vége” – mondja a magyar közmondás.

A tábor helyszíne és ideje. Napközis táborok esetében a szülőnek gondoskodnia kell az érkezésről és távozásról. Ez egyszerű kérdésnek tűnhet, azonban érdemes megállni egy pillanatra és részletesen átgondolni. Kérdés esetén a turnusvezető biztosan tud tájékoztatást nyújtani, a megadott program mennyire kötött: Erzsébetligeti kangoo táboraimban például reggel 8 és 9 óra között folyamatos az érkezési lehetőség. 8.00 előtt azonban nincsen nyitva az épület, a Wekerlei Kultúrház már korában kinyitja kapuit, így ott megoldható a korábbi érkezés is.

A lényeg, hogy a gyerekeket partnerként bevonva, közös döntés szülessen, ami illeszkedik a szülő beosztásához, elképzeléséhez és kielégíti a gyermek terveit, vágyait is. Természetesen helye van a kompromisszumoknak, két és fél hónap alatt rengeteg mindenre van ideje a fiataloknak. A táborozás lényege, hogy jó kedvűen, biztonságban, a gyermek képességeit fejlesztve teljen el az adott időszak. Egy olyan időszak, amikor új emberekkel, új dolgokkal ismerkedik meg, miközben kedvenc tevékenységeit is gyakorolhatja.

További a témában: Négy ok a táborozásra 

2020 nyarán elérhető Napközis kangoo tábor turnusok:

Beszámoló a korábbi turnusokról: