fbpx
kangoo jumps fogócska
Gyerek és tini kangoo edzésekről,  Játék kangoo cipőben

Játék kangoo cipőben – I. rész: fogócskák

A gyerekek szeretnek fogócskázni. Gondoljunk csak bele, amikor a lemenő nap sugarai simogatják a játszóteret, a szülők már összepakoltak de még váltanak néhány szót indulás előtt, a csemeték oly sokszor rohangálva kergetik egymást. A fogócska szórakoztató, mert egy verseny, ahol nem csak az számít ki a gyorsabb, hiszen irányváltással és különleges szabályokkal még izgalmasabb lesz.

A fogócska előnye, hogy fejleszti a térérzékelést, a koordinációs képességeket, miközben javítja a gyorsaságot, robbanékonyságot. A gyermekek kapcsolatot teremtenek egymással és versenyeznek. A rendszeres és igazságos megmérettetés segíti az egyéniség fejlődését, a későbbi akadályok feldolgozásának képességét.

Vannak szabályok, amik minden fogócskára igazak edzéseimen, mégpedig:

  • Tilos a futás. Mindig meghatározom milyen lépéssel kell haladni. Ennek oka, hogy a kangoo cipőt nem gyors irányváltásokra tervezték. Terpesz-zár, térdhúzás vagy bármi hasonlóval megfordulhatunk amilyen gyorsan csak szeretnénk. Azonban futás közben irányt váltva könnyebb elesni, ezért tilos.
  • A kijelölt fogó vagy fogók finoman, nem lökve fogják meg a többieket.
  • Akit megfogtak valamilyen feladatot kap. Ez lehet az hogy Ő maga is fogó lesz, vagy erősítés (pl. guggolás).

Minden gyerek kangoo foglalkozásomon van fogócska, hiszen annyi válfaja van, hogy nem lehet megunni. Ezt bizonyítja, hogy gyakran tini edzéseimen is beépítem az órába, igaz, ott a haladó verziókat használom. Nézzünk néhány fogócskatípust:

Elefántfogó

A fogó elefánttá változik (nem az orrát, hanem a vállát kell fogja, így jóval kényelmesebb), akit megfog az is elefánt lesz. Az nyer, aki utoljára változik elefánttá (utolsónak fogják el a többiek). Ez egy vidám játék, ahol a kezdő fogó is könnyen érvényesül, hiszen hamar segítőkre talál.

Színcápa

A gyerekek egy sorba állnak, a fogó előttük, Nekik háttal helyezkedik el. A gyerekek megkérdezik “színcápa, színcápa, milyen színt kérsz vacsorára”. A fogó megfordul és elmondja a kiválasztott színt. Azokat foghatja meg, “eheti meg a a cápa” akin van olyan szín. Ugyanezt a játékot szoktuk cápapárral is játszani. Bámulatos, hogy a gyerekek, mennyi mindent kitudnak találni, hogy mindenkit “megehessenek”: bőrszín, a világ összes színét, szivárvány szín.

Kiváltós

Shrek sapkám és az egyszarvú bábjáték itt mindig előkerül, már ezen jót nevetnek a gyerekek. Shrek a fogó, akit megfog terpeszállásban áll, vállra tartással (ez a felismerhetőséghez kell). Az egyszarvú kiváltó ha hozzáért, újra játékban van. Érdekes megfigyelésem, ha egy új gyermek nehezen engedi el a falat, kiváltóként összeszedik a bátorságukat és megteszik az első lépéseket. Úgy gondolom, ilyenkor gyorsabban küzdik le a félelmeiket, mégpedig azért, hogy segítsenek a társaikon.

Sikítós

Ezt az ötletes játékot az IWI Gyermekfitnesz képzésén ismertem meg. A fogó vesz egy nagy levegőt és sikít. Ameddig egy levegővel tud sikítani, addig Ő a fogó. Vicces, sokan imádják és kérik hogy sikíthassanak, van aki visszafogottabb és nem szeretne fogó lenni, de ez is időről-időre változik. Jókat nevetek, amikor valami oknál fogva a menekülők is elkezdenek sikítani, ez nehezíti, hogy észleljem ha lejárt a fogó ideje/tüdeje. Ezt a játékot természetesen csak ritkán, a szomszédos termek foglalkozásainak szüneteiben szoktuk játszani.

Házas fogó

Ház fogócska közben

A résztvevők számától, a terem méretőtől függően 3-4 jelölőt, azaz házat helyezek el. Ez lehet egy kis tárgy (ami felett terpeszben kell állni) vagy hulahopp karika (amibe belelépnek, figyelve hogy a szélén ne csússzanak el). Ha valaki a jelölőnél van, Őt nem foghatja meg a fogó. Ha egyszer megfogta, nem állhat többet a házba, ha még egyszer megfogták szól Nekem (hiszen kiesett a játékból). A házból a gyerekek kiküldhetik egymást, megérintve a másik vállát. A házas fogócskát figyelve következtethetünk, ki szereti megfogni a dolgok könnyebbik oldalát, mennyire leleményes, korrekt a másikkal és lép gyorsan szövetségre. Ez a játék kevésbé intenzív, így nehezebb, koncentrációt igénylő feladatok közé szoktam beékelni.

Erősítő feladat bordásfalon

Erősítő feladattal

A fogócska ezen verziójában a fogó legtöbbször labdával a lába között ugrál. Ez erősíti a combközelítő izmait. Akit megfogtak X db guggolást kell végezzen. Azon helységekben, ahol van bordásfal, térdemelést is tudnak végezni. A guggolás egy kiváló komplex feladat, kangoo cipőben nehezebb mint a nélkül. Helyes végrehajtásáról és céljáról felnőtt edzésem kapcsán írtam korábban.

Halász fogó

Ez a játék teret igényel, ezért akkor szoktuk játszani gyerek kangoo edzéseimen, ha az átlagosnál kevesebben vannak. Elindul a fogó, akit megfog, megfogja a kezét és együtt haladnak tovább, majd ha négyen haladnának, ketté vállnak. Ennek a játéknak a végére is mindenkiből fogó lesz. Fontos szabály, hogy az együtt haladó fogók vigyázzanak egymásra, ne rántsák el a másikat.

Egylábas fogó

A fogócska egy haladóbb verziója, amikor egy lábon szökdelnek a fiatalok. Tini edzéseimen is szokott lenni, de a gyerekek is viszonylag hamar (kb. 4 alkalom után) tudják játszani. Természetesen a játék előfeltétele, hogy a résztvevő tudjon egy lábon szökdelni kangoo cipőben, ezt más feladatokkal készítjük elő. Tehát a fogó akkor vált lábat, amikor megfog valakit, a többieknek pedig két életük van, akkor váltanak lábat, amikor megfogták Őket.

Verseny

Ez az a fogócska, ami újra és újra az idősebbeket is lázba hozza. Két verziója van: időre és párban. Utóbbinál két fogó van  s megbeszéljük melyik oldalra kell állni, ha egyikük vagy másikuk fog meg. A fogócska végén így van egy nyertes, aki új kihívóra talál. Megfigyelésem szerint a testvérek, barátok szeretnek ebben a játékban egymással versenyre kelni. Ha időre játsszuk, akkor többen, olykor mindenki lesz fogó. Az nyer, aki a legkevesebb idő alatt kapott el mindenkit.

A fent leírt verziók természetesen kombinálhatóak, olykor a gyerekek ajánlanak új verziót. Videókat és fotókat keresve vettem észre hogy a kaszás fogót ki is felejtettem. Ígérem, jelentkezem még hasonló tartalommal.

Nagy titkot nem árulok el, ha azt mondom, néha a felnőttek is szeretnek játszani. Különleges alkalmakkor, családi órán Velük is fogócskázom és mosoly szalad az arcukra. Rendszeresen természetesen a gyerekeknél,  kevesebb alkalommal a tiniknél játsszuk. Ismersz valakit, aki kipróbálná a gyakorlatban? Nézd meg, hol van a legközelebbi gyerek edzés és regisztrálj!