fbpx
kangoo labda
Gyerek és tini kangoo edzésekről,  Játék kangoo cipőben

JÁTÉK KANGOO CIPŐBEN – II. RÉSZ: LABDAJÁTÉKOK

Gyerek foglalkozásaim közel 50%-át, tini foglalkozásaim maximum 25%-át játékkal töltjük. A sorozat első részében a fogócska verziókat mutattam be, most pedig jöjjenek a labda játékok.

Órakezdésre várva még a tinik is elkérik dobálni a labdát, ezt az olcsó és sokoldalú sportjátékot. Nem hiába a szabadtéri programok slágere, hiszen biztosítja a vidám, változatos szórakozást. Eközben fejleszti a reakció időt, a kézügyességet, a mozgáskoordinációt, és a célzás pontosságát. Általában ezeknél a játékoknál is is meghatározom milyen lépéssel lehet haladni. Általános szabály, hogy fejre célozni tilos, pattant labda nem ér.

Partizán

A játék akkora sláger, hogy még hollywoodi film is készült belőle. Mivel csapatjáték s teret adhat a lógásra, az edzés végén szoktuk játszani. Két csapat áll egymással szemben, cél az ellenfél játékosainak eltalálása. Ha a hely engedi van egy partizán, aki az ellenfél mögött helyezkedik el. Akiket kidobnak ugyanide érkeznek, utolsóként a partizán áll be játékosnak, ha Őt is kidobják lesz vége a mókának. Ha nincsen tér partizán mezőre, akit kidobnak kiáll (és leveszi a cipőt) vagy törökülésben, esetleg térdelve (más ülésmódot veszélyessége miatt nem engedélyezek) helyezkedik el a térelválasztó vonalon s onnan próbálja kidobni a többieket. Speciális szabály lehet, ha törökülésből kidob valakit, visszaállhat. Van egy olyan verzió is , hogy akit kidobnak átáll az ellenfél csapatába. Itt nincsen nyertes, de a gyerekek élvezik. Partizán közben megfigyelhető ki merült ki s várja már az óra végét, kit köt le még a játék, ki mennyire csapatjátékos és szurkol a többieknek. Olyan is van, aki annyival jobban kedveli a koreográfiát, hogy senkitől nem zavartatva azt gyakorolja partizán közben is.

Mindenki mindenki ellen

A fogócskához hasonlóan játszható több élettel vagy erősítő gyakorlattal összekapcsolva, például guggolás vagy térdhúzás a bordásfalnál.

Bosszúálló kidobós

Statikus guggolás a nyári napközis táborba

Szintén mindenki mindenki ellen van, a fiatalok sok esetben zombi kidobósként emlegetik. Akit kidobnak a falnál statikus guggolásban helyezkedik el. Megjegyzi ki dobta ki s akkor állhat vissza, ha kidobják, aki Őt kidobta. Szeretem amikor motiváltak a gyerekek és jó a hangulat, izgulnak mikor állhatnak újra vissza a játékba. A statikus guggolásnak köszönhetően a kidobott gyerekek erősítenek.

Macskás játék

A tinikkel mondhatni tökélyre fejlesztettük ezt a játékot. Az alapkoncepció hogy körben állnak, oldal, terpesz-oldal vagy bakkecske lépéssel haladnak körbe. Őszintén szólva már az sem egyszerű, hogy e közben egymásnak dobják a labdát. A macska valaki, aki középen helyezkedik el. Ő bármilyen lépéssel haladhat, a feje fölött dobálják a labdát. Ha elkapja a labdát, a dobóval helyet cserél. Tini csoportomban ezt zenére csinálják, ami megadja a kör haladási ütemét. Sőt, négy lépéssel jobbra halad a kör, ezt követi két terpesz-zár és egy guggolás, majd indul balra a kör, hasonlóan terpesszel és guggolással lezárva. Szerencsére imádják ezt a játékot, ami nagyon összetett: a zenének köszönhetően fejleszti az ütemérzéket, gyakorolnak egy nem könnyű lépést (oldal vagy bakkecske), erősítik az alsó végtagot (guggolás és oldalra emelés közben) miközben a labda már korábban leírt előnyeit is élvezik.

Sorjáték

Soronként általában egy labdát használok, így az a feladat közben pattogtatható vagy a láb között szorítva erősíti a combközelítő izmokat. Az átadás történhet egymás mellé érve vagy dobással. Utóbbi izgalmasabbá teszi a versenyt.

A labda tehát egy fantasztikus eszköz, amit gyerek és tini kangoo edzésen is használunk, az edzettségnek és az igényeknek megfelelően. Ha megtetszett valamelyik játék, találkozzunk rendszeres óráimon vagy a táborokban!