fbpx

JÁTÉK KANGOO CIPŐBEN – II. RÉSZ: LABDAJÁTÉKOK

JÁTÉK KANGOO CIPŐBEN – II. RÉSZ: LABDAJÁTÉKOK

Gyerek foglalkozásaim közel 50%-át, tini foglalkozásaim maximum 25%-át játékkal töltjük. A sorozat első részében a fogócska verziókat mutattam be, most pedig jöjjenek a labda játékok.

Órakezdésre várva még a tinik is elkérik dobálni a labdát, ezt az olcsó és sokoldalú sportjátékot. Nem hiába a szabadtéri programok slágere, hiszen biztosítja a vidám, változatos szórakozást. Eközben fejleszti a reakció időt, a kézügyességet, a mozgáskoordinációt, és a célzás pontosságát. Általában ezeknél a játékoknál is is meghatározom milyen lépéssel lehet haladni. Általános szabály, hogy fejre célozni tilos, pattant labda nem ér.

Partizán

A játék akkora sláger, hogy még hollywoodi film is készült belőle. Mivel csapatjáték s teret adhat a lógásra, az edzés végén szoktuk játszani. Két csapat áll egymással szemben, cél az ellenfél játékosainak eltalálása. Ha a hely engedi van egy partizán, aki az ellenfél mögött helyezkedik el. Akiket kidobnak ugyanide érkeznek, utolsóként a partizán áll be játékosnak, ha Őt is kidobják lesz vége a mókának. Ha nincsen tér partizán mezőre, akit kidobnak kiáll (és leveszi a cipőt) vagy törökülésben, esetleg térdelve (más ülésmódot veszélyessége miatt nem engedélyezek) helyezkedik el a térelválasztó vonalon s onnan próbálja kidobni a többieket. Speciális szabály lehet, ha törökülésből kidob valakit, visszaállhat. Van egy olyan verzió is , hogy akit kidobnak átáll az ellenfél csapatába. Itt nincsen nyertes, de a gyerekek élvezik. Partizán közben megfigyelhető ki merült ki s várja már az óra végét, kit köt le még a játék, ki mennyire csapatjátékos és szurkol a többieknek. Olyan is van, aki annyival jobban kedveli a koreográfiát, hogy senkitől nem zavartatva azt gyakorolja partizán közben is.

Mindenki mindenki ellen

A fogócskához hasonlóan játszható több élettel vagy erősítő gyakorlattal összekapcsolva, például guggolás vagy térdhúzás a bordásfalnál.

Bosszúálló kidobós

Statikus guggolás a nyári napközis táborba

Szintén mindenki mindenki ellen van, a fiatalok sok esetben zombi kidobósként emlegetik. Akit kidobnak a falnál statikus guggolásban helyezkedik el. Megjegyzi ki dobta ki s akkor állhat vissza, ha kidobják, aki Őt kidobta. Szeretem amikor motiváltak a gyerekek és jó a hangulat, izgulnak mikor állhatnak újra vissza a játékba. A statikus guggolásnak köszönhetően a kidobott gyerekek erősítenek.

Macskás játék

A tinikkel mondhatni tökélyre fejlesztettük ezt a játékot. Az alapkoncepció hogy körben állnak, oldal, terpesz-oldal vagy bakkecske lépéssel haladnak körbe. Őszintén szólva már az sem egyszerű, hogy e közben egymásnak dobják a labdát. A macska valaki, aki középen helyezkedik el. Ő bármilyen lépéssel haladhat, a feje fölött dobálják a labdát. Ha elkapja a labdát, a dobóval helyet cserél. Tini csoportomban ezt zenére csinálják, ami megadja a kör haladási ütemét. Sőt, négy lépéssel jobbra halad a kör, ezt követi két terpesz-zár és egy guggolás, majd indul balra a kör, hasonlóan terpesszel és guggolással lezárva. Szerencsére imádják ezt a játékot, ami nagyon összetett: a zenének köszönhetően fejleszti az ütemérzéket, gyakorolnak egy nem könnyű lépést (oldal vagy bakkecske), erősítik az alsó végtagot (guggolás és oldalra emelés közben) miközben a labda már korábban leírt előnyeit is élvezik.

Sorjáték

Soronként általában egy labdát használok, így az a feladat közben pattogtatható vagy a láb között szorítva erősíti a combközelítő izmokat. Az átadás történhet egymás mellé érve vagy dobással. Utóbbi izgalmasabbá teszi a versenyt.

A labda tehát egy fantasztikus eszköz, amit gyerek és tini kangoo edzésen is használunk, az edzettségnek és az igényeknek megfelelően. Ha megtetszett valamelyik játék, találkozzunk rendszeres óráimon vagy az őszi napközis táborban!