fbpx
kangoo edzés Budapest
Gyerek és tini kangoo edzésekről,  Játék kangoo cipőben

Játék kangoo cipőben – III. rész: utánzós játékok

Vajon mi történik az edzésen zárt ajtók mögött? Rengeteg felnőttet furdal a kíváncsiság, ezért a gyerek és tini kangoo edzéseim játékait bemutató sorozatba kezdtem. Az első részben a fogócskákat, a második részben a labdajátékokat mutattam be. Most jöjjenek az utánzós játékok!

“Utánozós majom, ott mászik a falon”: kangoo edzésen nem igaz az állítás, hiszen a lépések és a koreográfia elsajátítása miatt, továbbá a kreativitás növelése céljából is játszunk utánozós játékokat.

Változz valamivé

Rendszerint az edzés elején, bemelegítésként és a jó hangulat megalapozására illesztem be gyerek óráimba. Általában két állatot, foglalkozást vagy tevékenységet adok meg: egyik ha szól a zene, másik ha megállítom azt. A feladatok kitalálásakor figyelek arra, hogy két lábon kivitelezhető legyen a gyakorlat, és egyre növelje az intenzitást, a mozgásterjedelmet. Ha van kezdő résztvevő, itt esélye van megszokni és próbálgatni a cipőt, hiszen rendőr, póni vagy búvár többféleképpen lehet az ember. Imádom a kreatív megoldásokat, ahogy kézzel – lábbal – mimikával játszanak a fiatalok.

Freestyle

A résztvevők számától és felkészültségétől függően körben vagy szétszórt alakzatban helyezkednek el a sportolók. Elől vagy a kör közepén áll valaki, akit utánozni kell. Ha körben állunk könnyebb lépéseket kérek “a főnöktől”. Van, hogy én jelölöm ki a következő vezetőt, olykor a körben egymást váltva maguk közül választanak. A feladattal letudom mérni a kedvenc lépéseket, melyek mennek magabiztosan. Teret ad a szereplési vágy kiélésére, vagy annak gyakorlására, ha a középpontba kell teljesíteni. Kellemes meglepetés, amikor az új főnököknek nem kell beszámolnom, hanem Önmagától ütemre kezdi meg a mozgást.

Ki lehet a főnök?

Ezt a játékot kis létszámmal, pihenésképp szoktuk játszani, ha a nagy meleg vagy az alkalom azt indokolja (pl. túl vagyunk egy fellépést megelőző hajtós időszakon). A freestyle játék továbbfejlesztett verziója. A fiatalok szétszórva helyezkednek el, van egy főnök, de az nem elöl áll. Mégpedig azért, mert egyvalaki (aki rövid időre kimegy a teremből) nem tudja ki a főnök. Visszatérve ezt kell kitalálnia. A játék izgalmas és szórakoztató, miközben fejleszti a megfigyelő képességet.

Lépéslánc

Ezt a játékot igazi finomságnak gondolom, amit tinikkel és tapasztalt gyerekekkel szoktam játszani. Szintén a freestyle továbbfejlesztéséről van szó, tehát a felállás: szétszórt alakzat, van egy főnök. Az első és az Őt követő főnököket én jelölöm ki, 4-5 főről van szó. Minden főnök kitalál egy lépést vagy lépéskombinációt, pl: hátul kereszt / négy oldal oda vissza / előre négy sarok, elöl kereszt, vissza négy sarok, elöl kereszt. A lényeg, hogy 8 ütemben gondolkozhatnak, a legjobb ha 32 ütemet hoznak (ennek oka az aerobic zene, amiről korábban itt írtam). Az első többször leugrálja a saját lépését / kombinációját. A következő már összefűzi az első produktumot a sajátjával. A harmadik résztvevő az előző két lépéskombinációhoz fűzi a sajátját és így tovább. Bonyolultságtól függően 3 – 5 x ugrálják le ezt az egyre hosszabb lépéssort, ami a végére koreográfiát alkot. A játék előnye, hogy fejleszti a koncentrációs képességet, gyorsabban lesznek képesek mozgássor elsajátítására miközben javul az ütemérzékük is. Számomra bemutatja mik a kedvenc kombinációik, sokszor új ötleteket látok.

Koreográfia tanulás

Lépéseket és koreográfiát is utánzással lehet megtanulni, mégpedig a felnőtt órákon is. A koreográfia építés bonyolultsága úgy gondolom a jövőben megérdemel egy saját cikket, de elöljáróban annyit, hogy gyerek és tini óráimon is vannak (a felkészültségi szintnek megfelelő) koreográfiák. Azokat utánzással sajátítják el a sportolók, ami a felkészültségi szinttől és bonyolultságtól függően kiegészülhet szóbeli instrukciókkal.

Ha tetszett az összefoglaló nyomj egy likeot FB oldalamra, hogy értesülj a sorozat következő részéről!