fbpx
napközis tábor csoportkép
Gyerek tábor,  Tanács kangoo edzéshez

Négy ok a táborozásra 2020-ban

Évente minden gyermek hatalmas örömmel várja a tíz hetes nyári szünetet, amikor nincsen iskola, nyaralni megy a családdal, több időt tölthet a nagyszülőkkel és kedvenc barátaival. Mindemellett jut idő arra, hogy fakultatív programjainak köszönhetően fejlessze képességeit, új dolgokat próbáljon ki. Az idei évben is várják a fiatalok, hogy véget érjen a digitális tanulás, de egyúttal azt is, hogy közösségben legyenek, találkozzanak barátaikkal, és levezessék energiáikat. 

Mik a táborozás előnyei?

1. Kapcsolatépítés

Anita, Zoé, Hanna

Minden táborban születnek új barátságok, ismeretségek. Az otthon, családtagokkal töltött idő után jól esik kortársaikkal az Őket érdeklő dolgokról csacsogni, korosztályos játékokat játszani. Eközben bővül a fiatalok látóköre, új dolgokat tanulnak egymástól, gyakorolják az alkalmazkodást. 
Azok a fiatalok, akiknek nem okoz gondot beilleszkedni és kapcsolatot építeni, továbbtanulásuk és munkavállalásuk során is könnyebben veszik majd az élet ilyen típusú akadályait.

2. Képességfejlesztés

Az egyes táborok kiváló lehetőséget biztosítanak a gyermekek tudásának, ismereteinek, képességeinek szélesítésére. Minden család másképp élte meg az elmúlt hónapokat, a helyzet előnye, hogy több idő jutott szeretteinkre, az egymásra figyelésre. Ahogy a szülők visszatérnek a munkába, a gyerekeknek új ingerekre van szükségük, amit egy tábor tematikus programjaival biztosít. 
Tematikus táborok kiválasztásakor a szülő kedvezhet a gyermek érdeklődésének vagy célzottan fejlesztheti azokat a területeket, amire a tanév során nem sikerült elég hangsúlyt fektetni. Jómagam hiszek a sorsban, lehet hogy valaki csupán “csapódik” egy turnushoz (mert pl. barátja is azt választotta) de egy olyan új területet ismer meg, ami pozitív változást hoz az életébe.

Sok esetben a sporttáborokban elégetett kalóriák már önmagukért beszélnek, miközben fejlődik a résztvevő egyensúly érzéke, testtudata, mozgáskoordinációja.
A fiatalkorban megszerzett tudás és szokások életmód alakító hatással bírnak. Meglehet, egy sporttábor jóga foglalkozása nem vesz rá egy kisfiút arra, hogy a közeljövőben újra gyakoroljon, de ha csak egy mozgásmintát megtanul, mint pl. a támaszgyakorlatok helyes kivitelezése, felnőttként is tudni fogja hogyan hajtsa végre.

Kinga

3. Rendszeresség

Az egyes táborok meghatározott ideig tartanak, adott napirenddel. A fiatalok így összhangba kerülnek elfoglalt szüleikkel, estére elfáradnak s nem mosódnak össze a nappalok az éjszakákkal. Csökkenti az unalomból, energiatöbbletből fakadó konfliktusok számát.

A napi rutin kialakítása és megkövetelése hosszú távon kitartásra és következetességre tanítja a fiatalokat.
A nyár végi táborok kvázi felkészítenek a szeptemberi iskola kezdésre, hiszen adott időben csatlakozni kell a csoporthoz, így előszobája a szeptemberi napirendnek.

4. Biztonság

A szülő tudja hogy hol van, mit csinál, rendesen eszik gyermeke. Rendszeresen fertőtlenített környezetben és a friss levegőn tartózkodik, egy kis társasággal, melynek minden tagja felelősségteljesen nyilatkozott arról, hogy egészséges.

A nagyszülők feltöltődnek és nincsenek kitéve a programkényszer felesleges kockázatának.

E mellet természetesen szükséges van a szabadidőre, a technikai fejlődés vívmányait sem szabad megvonni az ifjúságtól, de 10 hét semmit tevés, videó játékozás már nem segíti a gyerekek testi – szellemi fejlődését.

A tematikus táborok tehát fejlesztik a gyerekek képességeit, segítik a szociális kapcsolatok kialakításának gyakorlásában, miközben nyugalmat biztosítanak a szülőknek. Kitartásra és rendszerességre ösztönöznek.
Minden család más és más, egyedi szokásokkal és lehetőségekkel, időbeosztással.
Ha szeretné, hogy gyermeke sportolással töltse a nyár egy-két hetét, esetleg Ő ugrálna szívesen kangoo cipőben várom szeretettel a 2020. év nyári turnusain: