fbpx
kangoo kids csoportkép
Hírek kangoo témában

Öt ok, amiért jó, ha versenyzünk

Tíz évig gyorsasági motor versenyeztem, bátyám Go-kart versenyzett, párom szintén motoros, ott ismertük meg egymást. Dolgoztam sportszövetségnél, ahol versenyeket bonyolítottunk le, a válogatott sportolók ügyes-bajos dolgait intéztem. Ennek ellenére azt mondanám nem vagyok versengő típus. Bár gyerekként fontos volt, hogy én oldjam meg elsőnek a matek feladatot, legalább olyan legyen a bizonyítványom mint a tesómé, és én legyek a főszereplő az angol versenyen a darabban. Szóval lehet, hogy mégis van egy kompetitív énem. 🙂 Az biztos, hogy úgy gondolom a versenyzésnek, a megmérettetésnek vannak olyan velejárói, amire szüksége van a gyerekeknek, tiniknek.

1. Felkészülés

A versenyre való felkészülés egy folyamat, kristálytiszta végponttal. Az ember beoszthatja az energiáit, dolgozhat addig lelkiismeretesen, vagy a határidő múzsájára várva “menthet” a végén. A felkészülés során megtapasztalják a fiatalok gyakorlással és ismétléssel milyen fantasztikus dolgokat tudnak elsajátítani. A verseny motivációt ad, jobban fognak koncentrálni, így nehezebb elemeket is képesek megtanulni. Természetesen a felkészülést elbliccelők is tapasztalnak: a korábban megszerzett tudás elég alapot biztosít újból és újból a sikerhez, vagy egy életre megtanulják, hogy az utolsókból is lehetnek elsők, akik bizony megelőzik Őket, ha nem igyekeznek. forrás: pinteres.com

2. Megmérettetés

Egy verseny reális képet ad a sportoló felkészültségéről társaihoz képest. Összetudja magát hasonlítani kortársaival, azokkal aki az adott tevékenységet kevesebb vagy több ideje űzik. A saját képességeiről, korlátairól kap egy képet, amit ha az élet más területein szerzett tapasztalataival összegyúr, látja hogy miben jó, mit szükséges fejlesztenie, hosszabb távon mivel szeretne kiemelten foglalkozni, amiben örömét is leli.

A szerencse, a pillanatnyi lelki állapot mindig meghatározó faktor, így egyesek jobban vagy rosszabbul teljesítenek “a nagy napon”. Ezekből tanul és fejlődik a gyermek, a későbbi megmérettetéseire – ami lehet tanulmányi verseny, iskolai felvételi vagy felnőttként egy állásinterjú – a korábbi tapasztalatok birtokában tud felkészülni. Jobban fog teljesíteni, előnyben lesz azokkal szemben, akik kevesebb ilyen jellegű gyakorlattal rendelkeznek.

3. Szereplés mások előtt

Egyeseknek ez örömöt és élvezetet nyújt, számukra egyértelmű hogy élnek az ilyen lehetőségekkel. Szívesen állnak az első sorban, vállalnak főszerepet vagy szólót. Másoknak ez nehézség, idegességet, félelemet okoz. Felnőttként azonban nehezen elkerülhető, hogy az embernek olykor idegenek előtt kelljen beszélnie, prezentálnia. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy meg kell győzzön másokat, esetleg többek előtt ki kell állnia önmagáért szeretteiért. A szereplést mások előtt szerintem legjobban úgy lehet gyakorolni, ha szerepelést vállalunk, nagyobb és nagyobb közönség előtt.

Természetesen kell az alaposabb felkészülés, a magabiztosság (tudom mit fogok csinálni), választható a hátsó sor, de gyakorlás és valós szereplés nélkül sosem múlik el a lámpaláz. Ez nem azt jelenti, hogy állandó jelleggel keresni kell a kihívásokat, csupán azt, hogy évente néhány alkalommal lépjen ki a gyermek a komfortzónájából.

4. A siker vagy a kudarc feldolgozása 

Életünk során rengeteg siker és kudarc ér minket, utóbbit tudni kell méltósággal viselni, tanulni belőle, előbbi pedig nem szimpatikus ha az ember fejébe száll. Egy verseny kapcsán természetesen a végeredmény, az aranyérem az elsődleges mutató. Azonban fontos az is, hogy a gyermek tudja értékelni a végeredményhez vezető utat, a kapcsolódó örömöket: azt, hogy a a családja részt vesz az hobbijában és szurkol Neki, vagy azt, hogy magabiztosan végrehajtott egy a gyakorlatsort, amit tavaly még nem tudott volna.

5. Csapatmunka

A felkészülés során együtt dolgoznak a gyerekek, ötletelnek, segítik egymást. Tanulnak egymástól, barátságok születnek, esetleg megízlelik milyen az, amikor kompromisszumot kell kötni. Ezek szintén hasznos tapasztalatok, melyek a későbbiekben, egyetemen, főiskolán, munkahelyen kamatoztathatóak.

A 2019. évi gyerek és tini kangoo verseny a csapatszellem jegyében fog telni. A résztvevők duó – trió – csapat kategóriákba nevezhetnek és csapatként nyernek érmeket. A Facebookon már elérhető az esemény, ahová minden kapcsolódó infót folyamatosan felfogok tölteni. Nem voltál ott a tavalyin? A 2018. évi verseny beszámolója, képekkel itt érhető el.