fbpx
tini kangoo 2
Gyerek és tini kangoo edzésekről,  Tanács kangoo edzéshez

Tini kangoo VS. Gyerek kangoo

Januártól elindult az Erzsébetligeti Színházban a tini kangoo és a Wekerlei Kultúrházban is többen döntöttek úgy, hogy megpróbálják a “haladóbb” verziót. Ezért összegyűjtöttem néhány ismérvet, ami segíthet a megkülönböztetésben.

Gyerek edzéseim 6 éves kortól, a tini csoport 10 éves kortól ajánlott. Ez megadja az edzés alaphangulatát. A tini pörgősebb, lényegre törőbb, a magyarázatok rövidebbek. Ha valami nem megy, természetesen gyakoroljuk, szemléltetem és elmagyarázom, de első körben megpróbáljuk haladóbb technikával elsajátítani a lépéseket, kombinációkat. 

A tini edzésen kevesebb a játék, amit koreográfia vált fel. Ezáltal fizikailag is megterhelőbb, hiszen 25 percig folyamatosan ugrálunk, megállás nélkül. Az óra második felében a játékok is haladóbbak, fizikailag és szellemileg is. Mit jelent ez? Már nincsen utánzós játék, bábjáték a kézen, azonban van egy lábon szökdelés vagy versengés.

Akkor kezdők ne is jöjjenek a tinire? Dehogynem, várom Őket szeretettel! Megkapják azokat az instrukciókat, amik segítik alkalmazkodásukat az órához (pl. hol álljon koreográfia közben, hogy komfortosan érezze magát, milyen lépéssel helyettesítse ami nem megy). Azonban ha valaki elmúlt 10 éves, de úgy érzi a koreográfia, az egyensúlyozás nem barátja, több sikerélménye lesz a gyerekeknél. Itt a különböző játékok közben megfoghatja a falat, egyszerűbb lépéskombinációkat tanulunk. Később, még nyugodtan válthat a tini csoportra.

Mikor érdemes váltani? Tíz éves kor előtt semmiképpen, ezért van a korosztályos bontás. Ezt követően akkor, ha fizikailag felkészült egy intenzívebb terhelésre, szereti a kihívásokat. Tini órán a komplexebb feladatoknak köszönhetően szellemileg is jobban kell koncentrálniuk a fiataloknak. Jóval kevesebb az “üres járat” amikor egy fogócska közben “megpihenhet”. Ennek ideje egyénenként eltérő, függ a szellemi és testi fejlettségtől, a motiváltságtól. Talán vízválasztó lehet, hogy az edzések után mely élményeit meséli nagyobb örömmel: a játékos vagy a koreografált elemeket.

Aki szívesen olvasna még a témában, ajánlom korábbi írásomat a témában. Kérdéses esetben állok rendelkezésre szeretettel, puding próbája az evés, kangoo próbája az ugrálás. Tini edzésre itt, gyerek edzésre pedig itt tudsz regisztrálni. 😉